Press TV memetik akhbar Haaretz melaporkan, Malmab atau Jabatan Hal Ehwal Tentera untuk ‘pertahanan pemantapan keselamatan’, telah menjalankan operasi terbabit selama dua dekad dan menyimpan semua dokumen tersebut dalam peti besi rahsia.

Dokumen-dokumen berkena­an mengandungi pelbagai ‘sejarah hitam’ Israel, termasuk program senjata nuklear, hubungan luar negara dan pengusiran serta pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.

Yehiel Horey yang melancarkan dan mengetuai ‘projek’ itu sehingga 2007 berkata, menyembunyikan semua dokumen berke­naan khususnya membabitkan sejarah pengusiran 700,000 penduduk Palestin pada 1948 atau diingati sebagai Hari Nakba, adalah perlu bagi mengelakkan kemarahan lebih mendalam dalam kalangan Palestin.

Ketika ditanya oleh Haaretz tentang motif sebenar Israel menyembunyikan dokumen-doku­men yang pernah diterbitkan sebelum ini, Horey menjelaskan, langkah itu diambil bagi menafikan sebarang kajian berkaitan pengusiran rakyat Palestin termasuk rujukan oleh kumpulan penyelidik terkemuka bagi menyokong dakwaan mereka.

Berdasarkan beberapa dokumen yang didedahkan menunjukkan naratif berbeza, mengakui sebanyak 70 peratus penduduk Palestin diusir keluar dari tanah mereka sebagai sebahagian daripada ‘operasi tentera Yahudi’.

Pasukan militia terdiri daripada golongan Irgun dan Lehi Yahudi memainkan peranan besar dalam kejadian Hari Nakba, membunuh ratusan penduduk di sebuah kampung yang mempunyai populasi tidak kurang daripada 600 orang.

Laporan Haaretz turut mendedahkan sebuah dokumen yang menerangkan tentang kemusnahan Kampung Safsaf pada 1948, yang kini menjadi tapak penempatan haram Israel.

“Di Safsaf, 52 orang lelaki ditangkap, diikat antara satu sama lain, dihumban dalam satu lubang dan ditembak. 10 orang masih nyawa-nyawa ikan. Wanita datang, memohon simpati.

“Jumpa enam mayat lelaki warga emas. Terdapat 61 mayat. Tiga kes rogol, satu di timur Safed melibatkan gadis berusia 14 tahun, empat lelaki ditembak mati. Salah seorang daripada mangsa dipotong jari dengan pisau untuk merampas cincinnya,” jelas dokumen tersebut.

Dokumen rahsia yang memperincikan tentang operasi pengusiran Yahudi, disamakan seperti ‘tindakan tentera Nazi’ pimpinan Adolf Hitler.

Pendedahan itu muncul ketika Israel berdepan kecaman antarabangsa yang memuncak ekoran tindakan pencerobohan dan penindasan terhadap penduduk Palestin sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dalam pada itu, seorang ahli sejarah pro-Zionis terkemuka, Benny Morris meramalkan Israel berkemungkinan akan jatuh dalam tempoh terdekat, memandangkan rejim itu tidak boleh lagi menindas rakyat Palestin menggunakan amalan diskriminasi secara terbuka.

Bagaimanapun, Morris dikenali sebagai penyokong kuat Israel berhubung isu Hari Nakba.

“Israel tidak akan dibentuk tanpa mengusir 700,000 penduduk Palestin. Oleh itu, adalah perlu untuk mengusir mereka. Tiada pilihan lain selain mengusir populasi itu,” kata Morris dalam temu bual bersama Haaretz pada 2004.